Varför just bitcoin

Det finns i skrivande stund över 21 000 kryptovalutor. Altcoins är samlingsnamnet för alla kryptovalutor förutom bitcoin. Om inte bitcoin lyckas kommer ingen annan kryptovaluta heller göra det. Bitcoin var först med den revolutionerande blockkedjetekniken och alla alternativ är kopior med olika nischer, men de är inte decentraliserade och det är relativt enkelt att ändra i deras källkod och de kan styras i en viss riktning av dess grundare.

Bitcoins försprång på mer än 10 år är omöjligt att knappa in av nuvarande kryptovalutor, då det finns tiotusentals bitcoinnoder utspridda över hela världen som upprätthåller säkerheten i det gemensamma nätverket och var och en håller en kopia av bitcoins samlade blockkedja. Varje dag tillkommer nya miners som offrar energi på att skapa nya bitcoinblock och de tävlar om att snabbast få lägga till dem i blockkedjan.

Bitcoin står ensam just nu för 40 % av det totala värdet inom hela kryptomarknaden och alla 21 000 stycken altcoins har en total marknadsandel på 60 % tillsammans. Det är inte rimligt att tro att en altcoin kan ta bitcoins plats. 

Om inte bitcoin vinner slaget om att vara den världsledande digitala valutan finns ingen chans för de andra. Likväl, om någon kryptovaluta skulle ta bitcoins plats, finns inget som hindrar att även den kryptovalutan blir utbytt.

Detta är ett utdrag ut Bitcoinhandboken. 

Läs hela – köp boken nu!

Bitcoin har funnits i 13 år och ska vi tro lindyeffekten kommer det därför finnas kvar i minst 13 år till. Lindyeffekten är en teori att lika länge som något existerat bör det troligen överleva i framtiden.

Satoshi Nakamoto skrev på forumet Bitcointalk redan år 2010 att
”Jag är säker på att om 20 år kommer det antingen vara väldigt stora transaktionsvolymer eller inga alls.”
– Inlägg av Satoshio Nakamoto på Bitcointalk Forum, 14 februari 2010, https://bitcointalk.org/index.php?topic=48.msg329#msg329